Chime sitt griseprosjekt

Én gris kan endre livet til en hel familie.

Hva er “Griseprosjektet”?

I 2009 startet Griseprosjektet som et testprosjekt i landsbyen Butiki, som ligger ca. 2 timer øst for Kampala. Idéen var enkel:

Gi en gris til en ekstremfattig kvinne og la grisen formere seg. Da betaler kvinnen tilbake to griser, hvor den ene er en “rentegris” mens den andre gis videre til en ny kvinne. Slik vokser effekten av prosjektet eksponensielt, og av seg selv.

Ved å skape bonde-gründere av ekstremfattige kvinner hjelper vi dem med å hjelpe seg selv ut av fattigdommen og gir dem en start på veien mot økonomisk uavhengighet.

En gris fungerer som økonomisk sikkerhet for familier, og kan selges på markedet eller slaktes for mat. Griser er lettstelte dyr som får mange unger, og administrasjonen er svært enkel. I tillegg er Uganda fra naturen svært frodig, og det kan derfor forholdsvis lett dyrkes fôr til grisene.

image3.jpeg

Møt Sylvia Naigaga fra landsbyen Magamaga

I likhet med mange andre kvinner har grisene gjort at Sylvia har fått penger til å betale skolepenger for alle barna sine. Hun har også fått mer kapital til forretningen sin, som nå går bedre enn noensinne!

Hjemme har hun fått en hage som gror som aldri før, fordi hun bruker avføringen fra grisene til gjødsel. I tillegg er det ikke noe problem å få reparert ting som blir ødelagt i huset.

Sylvia er også kjempeglad for alle de nye venninnene hun har fått gjennom Griseprosjektet.

 
image15.jpg

Møt Margrete Kintu fra landsbyen Busona

Margrete har fått penger til å betale barnas skolepenger og reparere huset sitt. I tillegg har hun fått nok penger til å utvide bananplantasjen sin ved å kjøpe en sukkerrør-plantasje, som hun gjødsler med avføringen fra grisene. Takket være inntekten fra grisene har Margrete også kjøpt en ku som nå har født to kalver.

I tillegg til at Margrete har fått endret livet sitt takket være griseprosjektet, har det gitt store effekter i lokalsamfunnet hun bor i. Hun har fått nye venner og bekjentskaper, som nominerte Margrete til en plass i den lokale komitéen som administrerer landsbyen. Vennene gjennomførte en flott valgkamp, som endte med at Margrete ble valgt inn i landsbystyret!

 
image0.jpeg

Møt Scovia Nalukwago fra landsbyen Kamiigo

Scovia har blitt valgt som leder for landsbyrådet i landsbyen sin. Dette var etter at hun først hadde blitt valgt som lokal koordinator for Griseprosjektet. som ga Scovia mye viktig og verdifull erfaring. Chime gir kvinner som Scovia trygghet og erfaring til å delta aktivt i politikk, og jobbe videre med saker som de brenner for.

Gjennom Chime ble Scovia introdusert for pad-prosjektet. Dette har ført til at Scovia idag driver en egen liten forretning som produserer sanitetsbind for andre kvinner.

Scovia har også fått inntekt til å betale barnas skolepenger og hun har fått satt opp en liten kantine ved huset sitt.

Samfunnseffekter

I dag har Griseprosjektet spredt seg til over 130 landsbyer!

Når ekstremfattige kvinner får inntekt prioriterer de ofte barna sine, og et resultat av Griseprosjektet er derfor at svært mange flere barn får gå på skole. I pilotlandsbyen, Butiki, der hadde det i oktober 2014 blitt satt ut 600 griser. Inntekten fra disse grisene førte til at rundt 700 barn fikk startet skolegang!

For Chime er det viktig at alle prosjekter som blir igangsatt skal ha som mål å kunne stå på egne ben økonomisk og at de skal bidra til økonomisk vekst i lokalsamfunnet. Dette gjelder også for Chime som organisasjon. Det er grunnen til at vi nå bygger en egen grisegård, hvor “rentegrisene” skal hentes inn og ha det godt en stund før de selges videre. Denne gården vil slik bedre ivareta rentegrisavkastningen og sikre opprettholdelsen av administrasjonen i Uganda. Dermed blir driften i Uganda sikret selv uten midler tilsendt fra Norge. Dette ligger i grisemodellen fra før, men styrkes betraktelig med en grisegård.


Et bilde sier mer enn tusen ord. Griseprosjektet hjelper!